Latest News

Τα πλεονεκτήματα του Ελληνικού Ελαιολάδου

Παρουσίαση επιστημονικής έρευνας για το Ζακυνθινό ελαιόλαδο – Προοπτικές και προσκλήσεις

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία η 1η Ανοικτή Ημερίδα με τίτλο: «Παρουσίαση επιστημονικής έρευνας για το Ζακυνθινό ελαιόλαδο – Προοπτικές και προσκλήσεις», με πρωτοβουλία του Αγροτουριστικού και Οικοτουριστικού Δικτύου ΕCO ZAKYNTHOS και της επιστημονικής του Ομάδας. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ημέριδας, παρουσιάστηκε η έρευνα των Αναπληρωτού καθηγητού Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Προκόπη Μαγιάτη και της ερευνήτριας στο ίδιο τμήμα, ερευνήτριας στο Davis Olive Center της Καλιφόρνια, αλλά και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, Δρ. Ελένης Μέλλιου, αναφορικά με τα πραγματικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, σχετικά με τον σπουδαίο υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα του Ζακυνθινού ελαιολάδου, η οποία και καθήλωσε τους παρευρισκόμενους. 

Οι καθηγητές αποκάλυψαν ότι βάσει της εμπεριστατωμένης μελέτης τους σε διάφορα ελαιόλαδα (τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό), το Ζακυνθινό συγκαταλέγεται στα καλύτερα ποιοτικώς ελαιόλαδα στον κόσμο, αφού είναι πλούσιο σε πολύτιμες πολυφαινόλες, γεγονός που το καθιστά σημαντικό φάρμακο (herbal medicine) για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Αποκάλυψαν επίσης ότι ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο μέτρησης των επιπέδων της ελαιασίνης και της ελαιοκανθάλης, δύο ουσιών του ελαιολάδου που πιστοποιούν τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά.  

Σύμφωνα με τις έρευνές τους για τα επίπεδα ελαιασίνης και ελαιοκανθάλης, το Ζακυνθινό ελαιόλαδο βρίσκεται και πάλι στις πρώτες θέσεις της λίστας των πιο ευεργετικών ελαιολάδων παγκοσμίως.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελαιασίνη αποτελεί το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό του ελαιολάδου που προστατεύει από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, ενώ η ελαιοκανθάλη έχει μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση, αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου του Αλτχάϊμερ και βοηθά σε ρευματοειδείς αρθρίτιδες. Επίσης, η ελαιοκανθάλη έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι διαθέτει και αντικαρκινική δράση. 

Στην συνέχεια η κα. Μαρία Κατσούλη, δημοσιογράφος, wine & olive oil sommelier, μίλησε για τα γευστικά - ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, τονίζοντας ότι το ζακυνθινό ελαιόλαδο, βάσει και των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών, μπορεί και καλείται πλέον να παίξει το ρόλο ενός εξαιρετικού gourmet προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο Διδάκτωρ Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Αριστέλης Μαρτίνης συντονιστής της Α’ Ενότητας, ανακοίνωσε ότι το τμήμα του έχει ήδη ξεκινήσει σχετική μελέτη για την ηλικία των αιωνόβιων ελαιόδεντρων που βρίσκονται στην Ζάκυνθο και που υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη των 1.500 ετών!  

Ακόμη, ο κ. Ιωάννης Κλάδης Π.Ε. Γεωπόνος – Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου – συντονιστής της Β’ Ενότητας, στα συμπεράσματά του ανέφερε ότι «με αφορμή αυτή τη δράση ανατέλλει μια σημαντική, ευκαιρία να αναδειχθεί το Ζακυνθινό ελαιόλαδο και σύμφωνα με τα διατροφικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά να λάβει επιτέλους τη θέση που του αρμόζει σε παγκόσμιο επίπεδο, ως επώνυμο πλέον προϊόν υψηλής αξίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δικτύου ECO ZAKYNTHOS κ. Δημήτρης Θεριανός, ανακοίνωσε ότι το Δίκτυο έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την διοργάνωση Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το Ζακυνθινό ελαιόλαδο μέσα στο επόμενο έτος. 

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, πραγματοποιήθηκε και γευσιγνωσία αντιπροσωπευτικών δειγμάτων Ζακυνθινών ελαιολάδων (φετινών και περσινών) από τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους οι οποίοι εκπροσώπησαν τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας. 

 

Tagged under: Latest News

Follow Us Social networks